onsdag 3 maj 2017

kemi


Bensin
Användningsområden:
Bensin använder vi till att kunna köra bil, moped osv. bensin är en blandning av flytande kolväten framförallt alkaner. Det är också det viktigaste bränslet för förbränningsmotorer. Bensin brinner väldigt lätt.  
 
Hur får man tag i bensin?
Man kan värma upp råolja så att det bli bensin.  För att få tag i olja så borrar man efter olja.  Råolja innehåller en blandning av olika långa kolväten eftersom dessa har olika kokpunkter så blir det gas i olika tempreturer.



Vad innehåller bensin?
Bensin innehåller för det mesta flytande kolväten med ungefär 3 till 12 kolatomer.
C3H8  --  C12H26


Vad händer när man kör bil( förbränner bensinen)?
I en konventionell förbränningsmotor av otto-cykel konstruktion så fungerar det på detta vis. Kolven rör sig upp genom cylindern mot förbränningsutrymmet vid toppen, detta skapar ett högt tryck när bensinen och luften i cylindern komprimeras. Men detta tryck är inte nog för att antända bensinen, man använder därmed ett tändstift som skapar en gnista mellan två elektroder i förbränningsutrymmet. Det är denna gnista som antänder bensin-luft blandningen. När blandningen antänds så frigörs energi vilket skapar mottryck mot kolven, och i denna cykel så sker detta när kolven precis passerat övre dödläge (ÖD). Kolven trycks ner av explosionen som skett i förbränningsutrymmet, vilket skapar rörelseenergi i motorn. Denna rörelseenergi överförs via vevaxeln ut till tillhörande växellåda, kardanaxel, drivknut och till slut drivhjulen.


Vad händer med gasen som bildas?--> växthuseffekt

 Förbränningsmotorers avgaser innehåller koldioxid, svaveloxider och andra ämnen. Träd tar upp koldioxid i luften och gör om det till syre. Men förbränningsmotorer bidrar till växthuseffekten då de tillför ny koldioxid och återanvänder inte. Och i längden och i större grad så blir koldioxidmängden så stor att träden inte hinner med och kan inte kompensera med mer syre i förhållande till koldioxidmängden. Denna resterande koldioxid ligger kvar och värmer, ökar medeltemperaturen på planeten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar